Modern mytologi
- Laura Sabella
- Feb 18, 2019
- 3 min read
Updated: Mar 14
Det du tror på skapar din verklighet. Det är lätt att tro att vi är friare och mer obundna för att vi lever i ett sekulariserat samhälle. Jag tror inte att sanningen är så lätt. Innan vi på allvar har tagit tiden att titta i djupet av oss själva är vi bundna av moderna myter eller övertygelser. Den gamla religionens dogmer har ersatts av nya. Övertygelser förankras i oss via samhällets normer och om vi inte ifrågasätter allt som vi fått inpräntat i oss kommer vi omedvetet att styras av det.
Ett par moderna myter:
Allt ska vara perfekt – Vi bombarderas av information kring det perfekta hemmet, den perfekta kroppen, den perfekta partnern etc etc. Om vi tar in detta budskap, vilket vi gör om vi inte aktivt ifrågasätter det och hittar en egen väg som vi är nöjda med kommer det skapa en känsla av brist inom oss. När vi styr av brist så försöker vi fylla tomrummet med saker eller personer utifrån. Denna rörelse är dömd att misslyckas då bristen hela tiden kommer hitta nya områden att projiceras in i.
Jag måste prestera/vara duktig – Detta är en annan modern myt vilket gör att många människor är ständigt sysselsatta. Arbetsnarkomani eller träningsnarkomani sak samma. Rädslan är naturligtvis: vem är jag om jag stannar upp? Att följa den känslan djupt djupt ner i sina egna vindlingar kräver ju att vi vågar se draken i ögonen som jagar oss, vilket ofta är en djup känsla av värdelöshet.
Jag måste vara uppkopplad – Idag lägger många människor enorm tid på social media och kan inte vara ifrån sina telefoner utan att få ångest. Det blir då helt enkelt omöjligt att vara med sig själv, utan fokus måste hela tiden vara på något annat.
Jag menar inte att någon av dessa myter i sig är fel. Det är ditt förhållningssätt till dem som du behöver titta på. Kanske är det tom så att det kan vara lärorikt att fastna i en myt ett tag eller dyka djupt in i att arbeta mycket under en tid. Det skapar en kontrast och du får upptäcka hur det känns att leva i en sådan verklighet. Det jag ser som viktigt är utifrån vilken plats du lever ditt liv. Lever du utifrån en känsla av brist så är det brist som du kommer skapa i ditt liv oavsett vart du vänder dig ända tills du får nog och behöver dyka djupare ner i dig själv.
Om det är kärlek du söker så måste den kärleken komma från ditt eget djup. Är det frid du söker så måste du först hitta den inom dig. Den resan sker inte på några motorvägar, utan på smala vindlande stigar som ibland känns förtvivlat snårbeklädda och ofarbara men tar oss på oanade äventyr. När vi går på smala och svåra stigar får vi lära oss att lyssna, känna och vara vakna på våra omgivningar. Att lära sig att känna in vårt eget inre guidningssystem är en resa i sig.
Det fina i kråksången är att det är ditt eget val. Det finns ingen rätt väg, det finns bara din väg. När du slutar det inre kriget med dig själv kan du också sluta med det yttre, först då är alla fiender borta och freden kan råda i sinnet och i världen.
Comments